Site Admin
|
Yunus Emre kültür elçisi
Dünyanın çeşitli ülkeleri, ünlü düşünürleri aracılığıyla uluslararası alanda tanıtım faaliyetleri yürütüyor. İspanya Cervantes, Almanya ise Goethe adıyla birçok ülkede kurdukları 'kültür merkezleri'yle kendi kültürlerini tanıtıyor.
Benzer bir yöntemi Türkiye de uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Uzun süredir taslak çalışmaları devam eden Yunus Emre Vakfı Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının kanunlaşması durumunda, Ankara merkezli Yunus Emre Vakfı kurulacak. Vakfa bağlı olarak, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde de kültür merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerde Türk dili, kültürü ve sanatı konusunda ücretsiz eğitim verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarının başkanlığını yapacağı vakfın yönetiminde, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri olacak. Vakfa bağlı olarak çeşitli ülkelerde kurulacak Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nde Türk kültürü, dili ve tarihine ilişkin etkinlikler düzenlenecek. Tasarının gerekçesinde vakfın amacı, ‘Türkiye'yi, kültürel mirasını ve sanatını tanıtmak. Türkiye'nin diğer dünya ülkeleri ile dostluğunu geliştirmek. Türk dili, kültürü ve tarihi konularında eğitim almak isteyenlere yurt dışında gereken hizmeti vermek.’ olarak özetlendi. |
|